fredag, september 08, 2006

MIPU- program på Madagaskar + litt informasjon om byer og steder


Mipu-studentene.


Ole Marton.

Ole Marton er en hyggelig kar fra Kabelvåg, Nordland(?).
Han er 24 år gammel og har ca. 2 år igjen av teologistudiet.
Av interesser kan nevnes; fotball, fotball og fotball.
Og laget er selvfølgelig Man. utd.




Knut Torfinn og Aud.

Da jeg ikke har et bilde av vær enkelt, bruker jeg dette bildet som jeg tok under liturgikkøvelse i Kampen kirke nylig.

Knut Torfinn er ca. 31 år, kommer fra Sørlandet, et sted inne i skogen mellom Evje og Kr. Sand. Tror jeg. Han er utdannet flymekaniker, men fant etter hvert ut at det var Prest han ville bli. Han har nettopp fullført bachelor og har 3 fantastiske år framfor seg!!

Aud er en meget hyggelig dame som sprer mye glede og samhold på skolen. Hun er på det siste året og vil være ferdig utdannet til neste sommer. Hun kommer fra Tasta/Vardeneset, tror jeg, og har ellers mye erfaring fra kirkelig arbeid.


Tentativt program MIPU Madagaskar hausten 2006

20. september.: Ankomst Antananarivo. 22.50 gassisk tid. Det er en time forskjell mellom Madagaskar og Norge. Madagaskar ligger en time framfor.

21. – 22. september Antananarivo:
Sightseeing i hovedstaden
Kirkens hovedadministrasjon, møte med nøkkelpersoner i kirkeledelsen.
(Se at det blir Toby – besøk i Fandriana, eller kunne vi ha besøkt Ambohibao).
Isoraka, samtaler med misjonærer og Lalao om NMS sin profil på Madagaskar(3 program)
FKTLM Ungdomssenter
Hvis tid: Døvesenter Antananarivo(ellers legges besøk ved Døve og blindeskole inn i Antsirabe oppholdet)

23. september
Til Antsirabe

24. – 25. september Antsirabe: Presteutdanning STPL, Atsimon’ny Avoko.
Jordbruksskole
Sosialt arbeid Antsirabe
Gudstjeneste Antsirabe

26. Antsirabe

27. Til Fandriana – overnatting på SFM

28. Hyrdeinnvielse besøk på Toby osv. dette er en lang gudstjeneste med fest etterpå. Ofte innvielse av 20-30 hyrder. Fin innføring i Toby. Kan event. Reise dit en vanlig dag også.

29. Besøk på Kirioka, en ”hellig” fjelltopp to timers gange (eller med bil. 1. times gange fra levende fedredyrkelse i grell kontrast til kirkens arbeid. Synkretisme og frykt for fedrene står sterkt. Flott natur og mye folk. Kan gjøre intervjuer osv. Evt. Tur innom bibelskolen på kvelden. (De har nok egentlig fri, men vi kan ordne noe her))

30. Besøk på Synoden – synodepresidenten, SFM lærerskolen og musikkprosjekt. Tur på det lokale torg

1. okt. Gudstjeneste i Vatomitsangana, en kirke som snart står ferdig (Vatomitsangana) etter en større utvidelse. Flott tur med bil (1.5t) til en svært bra prest. Godt inntrykk av hvordan det er på ”landet.

2. okt. Til Fianarantsoa. Besøk på SALT og Bibelskolen for kvinner Amboaloboka.

3. okt. Div. besøk Fianarantsoa. Evt. Til Isalo på kvelden (4.5 timers tur).

4. okt. Fridag: Tur i Nasjonalparken

5. okt. innom Ilakaka – et Kolondyke, der det er safirgraving, og en stor by har poppet opp på få år. Se på Kirkens arbeid i denne byen. Videre til Tulear.

6. okt. Tulear by. Hilse på misjonærene og synodepresten. Båt til Anakao – på stranda overnatting på hotell Anakao.

7. okt. Båt tilbake til Tulear, konsert med LOVA eller et av de andre fantastiske korene i Tulear by.

8. okt. Fly tilbake til Tana på morgenen.

9. okt. Fridag i hovedstaden

10. -14. oktober oppgaveskriving Antsirabe

15. okt. siste søndag. Antsirabe eller Antananarivo: Gudstjeneste.

16. okt. Hjemreise. Flyet går klokken 00.50 den 16.


Antananarivo.

Antananarivo betyr de tusen hus på gassisk og det kan en godt forstå når en står oppe ved Hovapalasset og ser utover byen. Det er et mektig syn.
Som sagt er dette hovedstaden til Madagaskar og har en relativ kort historie på ca. 200 år, men har nå vokst til å bli en millionby. Den norske misjon har hatt hovedsete i Isoraka, Antananarivo siden Schreuder plasserte Borchgrevink her i 1869, som oppsynsmanns i hans sted.


Isoraka

Her kan vi se deler av de norske misjonsstasjon i Isoraka, Tana. Bildet er tatt fra gjesteboligen og ut mot vakten. På høyre side ligger boligen til oppsynsmannen for Madagaskar, Bjørn Eddy Andersen. På venstre side, kan en så vidt skimte det opprinnelige stasjonsbygget, som ble oppført i ca. 1871. Her er også kontorer og resepsjon å finne i første etasje. Den norske misjonsstasjon ligger midt i ambassade strøket, og følgelig er det rimelig trygt å ferdes og å bo her. Stasjonen er bevoktet av innleide vakter og en vakthund som heter maity=n svart på gassisk. Maity liker veldig godt å få rester og bli kost med.



Bjørn Eddy Andersen

Bjørn Eddy er den norske tilsynsmannen på Madagaskar. Da jeg var på Madagaskar i forbindelse med min masteroppgave, gav han meg mange gode råd og tips til materoppgaven. I tillegg hjalp han meg med å kunne komme i kontakt med de rette mennesker på min vandring i pionerenes fotspor. Bjørn Eddy dro ut til Madagaskar 30.juli 2005 med bopel i hovedstaden Antananarivo. Skal være representant for NMS i en periode på 2 år (er NMS' forlengede arm) og bindeledd mellom støttespillerne i Norge og Misjonsarbeidet på Madagaskar. Han har også som oppgave å samarbeide med den nyopprettede norske ambassaden i landet. Han er på Madagaskar sammen med sin kone Torbjørg Vikingsdal Andersen.

E-post: andersen@wanadoo.mg
Adresse på Madagaskar: B.P. 880, 101 Antanarivo, Madagasacar
Telefon til representant: 00 261 20 22 680 27 (PS! kontroller tidsforskjellen om du vil ringe)
Mobil: 00 261 320767665


Antsirabe

Det vi ser på bildet, er tatt fra den norske misjonsstasjon i Antsirabe. Selve stasjonen er omkranset av mur og gjerder for å holde ute uønskede gjester. Også her, som på Isoraka, er området beskyttet av hunder. Hundene her på Antsirabe er mer hissige og det anbefales ikke å være ute etter klokken 23.00. Da slippes hundene. Kommer du hjem etter dette klokkeslette må du be vaktene kalle inn hundene før du går inn.

Misjonsstasjonen ligger idyllisk til midt i sentrum. Det er kort vei til bank, butikker og hva annet en måtte søke av bekvemmeligheter. Hotellet som ligger ved siden av misjonsstasjonen, er etter hva jeg kan forstå av historiebøkene, bygget inn i en hage som Rosaas bygget. Opprinnelig var det M. Borgen som anla Antsirabe i august - november 1870, men det var Rosaas som tok over i 1872 som stod for en del av byggverkene og utviklingen av stedet som et bysamfunn.

Antsirabe stasjon, består av forskjellige bygg som bl.a. den amerikanske misjon benytter seg av. Det er vollybal bane, internat, basketballbane, fotballbane, skole for barn i barne- og ungdomskole trinnet, garasje og faste boliger for misjonærer og lærere.

Free Tell A Friend from Bravenet.com Free Tell A Friend from Bravenet.com
google1bdb3965e3d9089a.html